Antyudarowe czerwone wino

17 października 2006, 10:11

Czerwone wino chroni mózg przed skutkami przebytego udaru. Pijąc kilka kieliszków tego napoju dziennie, możemy więc pomóc sobie zawczasu.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Jusczyk i Graham© MIT

Prąd z ludzi

1 sierpnia 2007, 09:56

Dwóch studentów z Wydziału Architektury i Planowania Massachusetts Institute of Technology (MIT) opracowało nową technologię, dzięki której będzie można przetworzyć energię mechaniczną poruszających się w zatłoczonych miejscach ludzi na energię elektryczną.


Leczenie jak z nut

20 lutego 2008, 23:40

Rehabilitacja ofiar udaru mózgu to proces długotrwały i trudny, m.in. dlatego, że przywracanie chorym dawnej sprawności wymaga od nich ogromnego samozaparcia. Dzięki badaniom przeprowadzonym w Finlandii powrót do zdrowia może trwać krócej, a terapia – dawać lepsze efekty.


Niacyna już bez tajemnic

6 czerwca 2008, 10:54

Naukowcy pracujący pod kierownictwem Moti Kashyapa zidentyfikowali cel obierany w wątrobie przez niacynę, czyli witaminę B3. W ten sposób udało im się wyjaśnić, w jaki sposób zwiększa ona poziom dobrego cholesterolu HDL (lipoproteiny wysokiej gęstości) w plazmie krwi.


Metodologia poszukiwań

20 września 2008, 09:36

To, w jaki sposób szukamy fizycznych obiektów, np. zgubionych okularów czy książki, odnosi się też do poszukiwania w sensie abstrakcyjnym, a więc choćby słów lub rozwiązania jakiegoś problemu (Psychological Science).


Wystarczy wyłączyć administratora

6 lutego 2009, 11:57

Z badań firmy BeyondTrust wynika, że ponad 80% luk, które Microsoft załatał w ubiegłym roku, nie było groźnych dla użytkowników, którzy nie korzystali z konta administratora. Aż 92% luk "krytycznych" i 69% wszystkich nie stanowiłoby zagrożenia, jeśli tylko właściciele komputerów pracowaliby na kontach użytkowników, a nie administratorów.


Nagła śmierć noworodków z powodu nikotyny?

9 czerwca 2009, 21:49

Ekspozycja ciężarnych matek lub ich potomstwa na nikotynę może zwiększyć ryzyko zgonu noworodka z powodu zespołu nagłej śmierci noworodków (SIDS) - twierdzą badacze z McMaster University.


Szampan jak morska bryza

29 września 2009, 09:34

Bąbelki w szampanie to nie zwykły efekt podwójnej fermentacji czy coś, co stanowi o "urodzie" tego alkoholu. Naukowcy wykazali, że tworzą one mgiełkę – aerozol – dzięki której zapach unosi się z dna naczynia wprost do nosa pijącego (Proceedings of the National Academy of Sciences).


Oporność dzięki... łagodnej reakcji

28 listopada 2009, 11:05

Jak sama nazwa wskazuje, zespół nabytego niedoboru odporności (AIDS) jest ściśle związany z poważnym osłabieniem odporności organizmu. Badania przeprowadzone na małpach wykazały jednak, że gatunki wykazujące naturalny brak podatności na rozwój tej choroby mogą zawdzięczać tę cechę... łagodnej, a nie wyjątkowo silnej reakcji immunologicznej. O odkryciu poinformowało czasopismo The Journal of Clinical Investigation.


Miłośniczki wina tyją mniej do abstynentek

8 marca 2010, 17:32

Kobiety, które spożywają umiarkowane ilości alkoholu, zwłaszcza czerwonego wina, tyją mniej od abstynentek (Archives of Internal Medicine).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy